Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Διεκδικητικό Πλαίσιο 2016



Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου

Εκλογές 16-23 Μάρτη 2016

Διεκδικητικό Πλαίσιο Πάλης
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιούνται οι εκλογές του συλλόγου μας, που θα καθορίσουν τους άξονες της δράσης μας για το επόμενο διάστημα.
Φέτος οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια σύνθετη περίοδο, που γίνεται προσπάθεια να χτυπηθούν ακόμα πιο πολύ τα δικαιώματά μας, το δικαίωμα στην ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία. Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, έχει φέρει μπροστά μας μέσα σε ένα χρόνο όσα άλλοι προσπαθούσαν να πετύχουν εδώ και χρόνια!
Η κατάσταση στις σχολές μας δεν είναι ξεκομμένη από την γενική κατάσταση. Βιώνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις της πλήρους εμπορευματοποίησης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, αφού το κόστος των σπουδών αυξάνεται, οι μισθοί οι δικοί μας και των γονιών μας συρρικνώνονται και οι σπουδές μας υποβαθμίζονται καθημερινά. Δεν είναι λίγοι οι συμμαθητές μας που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω κόστους σπουδών. Εκτός από τα δίδακτρα άλλωστε αναγκαζόμαστε τις περισσότερες φορές να πληρώνουμε αναλώσιμα, σκηνικά κοστούμια, μέχρι και καθαριστικά, ενώ στις σχολές χορού στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται και η μηνιαία επίσκεψη στο φυσιοθεραπευτή, που δεν καλύπτουν οι σχολές. Ταυτόχρονα οι υλικοτεχνικές υποδομές δεν καλύπτουν πάντα τις ανάγκες των μαθημάτων (μικρές αίθουσες, ανυπαρξία βιβλιοθήκης, θεατρικής σκηνής, αποδυτηρίων κ.α.). Ο καθένας που με το μεράκι και την αγάπη του θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό να μπορεί να το κάνει, αλλά παράλληλα να αποφοιτεί και να είναι ένας καλλιτέχνης με ολοκληρωμένες σπουδές, που με τη δημιουργία του θα συμβάλλει στο κοινωνικό έργο.
Γι’ αυτά που απασχολούν στην πλειοψηφία μας τους σπουδαστές, αλλά και για ζητήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας στη σχολή του, υπάρχει ο σύλλογος και είναι ανάγκη οι σπουδαστές να οργανώσουμε την πάλη μας, να συσπειρωθούμε για την μαζικοποίηση του συλλογικού μας οργάνου. Να αποτελέσει ο σύλλογος το όργανο των σπουδαστών που θα παλεύει για τη βελτίωση των συνθηκών μέσα και έξω από τις σχολές. Μέσα από το σύλλογο σπουδαστών σχολών χορού, θεάτρου, κινηματογράφου συζητάμε, οργανώνουμε την πάλη μας, δημιουργούμε και διεκδικούμε απέναντι σε όλα όσα βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις δικές μας ανάγκες.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο σύλλογος. Το προηγούμενο διάστημα περάσαμε σε μια σειρά δραστηριοτήτων, σε γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, καλλιτεχνικές δράσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν στο 3ο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με σύνθημα «..Και το πλήθος πιο δυνατό από τη σκιά του…» Π. Ελυάρ, όπου παρουσιάσαμε τις δημιουργίες μας.
                                          Δυναμώνεις το Σύλλογο,
                                                                                       δυναμώνεις ο ίδιος!
Καλούμε τους σπουδαστές με τη συμμετοχή τους στις εκλογές να πάρουν θέση, πρωτοβουλίες, να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή τους και με αυτόν τον τρόπο να δυναμώσουν τη δράση του συλλόγου.
Στις 16 με 23 Μάρτη θέλουμε να εκφραστεί μαζική συμμετοχή στις εκλογές του συλλόγου. Συμμετοχή που εκφράζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη, η αλληλεγγύη και η ενότητα.

Καλούμε τους σπουδαστές να κάνουν κτήμα τους το πλαίσιο του συλλόγου και να παλέψουν για:
·         Ενιαία δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως βασική προϋπόθεση για να εξαλειφθεί ο κατακερματισμός της καλλιτεχνικής παιδείας και να μπορούν όλοι οι νέοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν.
·         Ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών σχολών, δημόσιων και δωρεάν στο πλαίσιο της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των καλλιτεχνών κάθε ειδικότητας.
·         Κατάργηση της ιδιωτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας. Ακύρωση κάθε μέτρου ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης των σχολών μας.
Στη βάση αυτή ειδικά για τις σημερινές καλλιτεχνικές σχολές διεκδικούμε:
·         Σπουδές που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική μόρφωση για όλους τους σπουδαστές, εξασφαλίζοντας πλήρη επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα
·         Ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για όλες τις σχολές, που θα βασίζεται  στις επιστημονικές και καλλιτεχνικές απαιτήσεις
·        Εξασφάλιση υψηλά ειδικευμένου μόνιμου διδακτικού προσωπικού με παιδαγωγική κατάρτιση, καθώς και του λοιπού αναγκαίου βοηθητικού και ιατρικού προσωπικού για την ασφαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
·        Κατάργηση διδάκτρων στις δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές, δωρεάν χορήγηση πάσο και ατέλειας για όλους τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους σπουδαστές. Εξασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων σε υλικοτεχνική υποδομή. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για αναλώσιμα, βιβλία και εξοπλισμό
·        Οι σχολάρχες να μη μας οδηγούν σε ατομική διαπραγμάτευση αλλά να παρθεί ενιαίο μέτρο μείωσης των διδάκτρων τουλάχιστον στο 25%. Κατάργηση της εγγραφής και του επιπλέον κόστους για την παραλαβή του διπλώματος
·        Κατάρτιση του ψηφίσματος με υπογραφές για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων του ΥΠΠΟ για τις δραματικές σχολές, καθώς νομιμοποιείται ένα καθεστώς κερδοσκοπίας, μέσω μαθημάτων προετοιμασίας στον κάθε λογής ιδιώτη
·        Σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να αποτραπεί κάθε ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της τέχνης. Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό
·        Δωρεάν ασφάλιση με βιβλιάριο υγείας για τους σπουδαστές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών. Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που θα σημάνει το τέλος του κοινωνικού δικαιώματος στην ασφάλιση. Με την κατάθεσή του στη Βουλή συμμετέχουμε στη 48ωρη απεργία που θα προκηρύξουν οι συνδικαλιστικοί φορείς
·        Καλούμε όλους τους σπουδαστές να συμμετέχουν με τις καλλιτεχνικές προτάσεις στο 4ο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών στα τέλη του Ιούνη αρχές Ιούλη 2016! Ελάτε να συμβάλλουμε στην πολιτιστική ζύμωση για τέχνη ασυμβίβαστη και πρωτοπόρα!



Έλα κι εσύ μαζί μας! Οργανώσου στο σύλλογό σου!

Avlaia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: